Apel
daună call
Cumpără online
RCA
RCA
Călătorie
Călătorie
Obține oferta
CASCO
CASCO
Bunuri
Bunuri
Locuință
Locuință
Sănătate
Sănătate

Din septembrie se schimbă regulile RCA

Din septembrie se schimbă regulile RCA
26.08.2022

Urmare a publicării în Monitorul Oficial a normei Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) prin care se modifică norma 20/2017, privind asigurările auto, adică regulile RCA, din septembrie acestea se schimbă, și anume:

Noua normă aduce trei modificări majore. Prima dintre acestea prevede că formularul tipărit pentru constatul amiabil nu mai este obligatoriu. Astfel, constatarea preliminară se va putea face și electronic, prin intermediul unei aplicații online.

De asemenea, noua normă va implementa modificările cerute de Comisia Europeană României în 2018, referitoare la modalitatea în care firmele de asigurare stabilesc prețurile RCA. Norma adoptată elimină, astfel, articolele privind obligativitatea notificării de către asiguratori a ASF înainte de modificarea tarifelor.

A treia modificare vizează introducerea noțiunii de ”primă de asigurare netă de cheltuieli”: Indiferent de canalul de distribuție utilizat, asigurătorul RCA practică aceeași primă de asigurare netă de cheltuieli de distribuție, stabilită pe baza criteriilor specifice unui asigurat” – se arată in textul actului normativ.