Apel
daună call
Cumpără online
RCA
RCA
Călătorie
Călătorie
Obține oferta
CASCO
CASCO
Bunuri
Bunuri
Locuință
Locuință
Sănătate
Sănătate

Intrebari frecvente - RCA

În cazul accidentelor auto legislația amintește două cazuri, accidente ușoare în care pagubele se limitează la cele materiale și accidente grave care s-au soldat cu persoane rănite sau deces.

În cazul unui accident ușor, care s-a soldat doar cu pagube materiale (conform Art.79 din OUG nr.195):

♦ Șoferii implicați în accident trebuie să scoată autovehiculele, cât mai repede posibil, în afara părții carosabile sau dacă avariile suferite nu permit acest lucru, autovehiculele trebuiesc deplasate cât mai aproape de bordură și semnalizate corespunzător.

♦ Conducătorii autovehiculelor implicate în accident trebuie să se prezinte la secția de poliție pe raza căreia s-a produs accidentul pentru întocmirea documentelor de constatare, în termen de cel mult 24 de ore de la eveniment.

La 1 Iulie 2009 a intrat în vigoare constatarea amiabilă, și începând de la această dată cei implicați într-un accident ușor, pot opta pentru completarea unui formular de constatare amiabilă, în acest caz nefiind nevoie să se prezinte la secția de poliție pentru constatare.

În cazul unui accident care a avut ca urmare vătămarea corporală sau decesul unei persoane (conform Art.77 din OUG 195) :

♦ Conducătorii vehiculelor implicate într-un accident de acest gen au obligația de a anunța imediat poliția (se poate apela numărul național pentru apeluri de urgena 112). Acest lucru este valabil și pentru vehiculele care transportă mărfuri periculoase.

♦ Este interzisă schimbarea poziției vehiculelor implicate în accident, modificarea stării locului sau ștergerea urmelor accidentului fără acordul agenților de poliție care cercetează evenimentul.

♦ Este interzis consumul de alcool, produse stupefiante sau medicamente cu efecte asemăntoare după producerea accidentului, până la testarea concentrației de alcool în aerul respirat și până la colectarea probelor biologice. (Art. 78)

Calculatorul RCA afișează tarifele RCA calculate împreună cu bonus/malus.

Amenda este de la 1.000 la 2.000 de lei, conform articolului 64 din Legea 136/1995. Talonul și plăcuțele de înmatriculare  vor fi reținute până când vei încheia o asigurare RCA. În plus, ți se vor adăuga și plățile pagubelor dacă ai avut accident.

Îți poți verifica valabilitatea poliței intoducând seria de sașiu sau numărul de înmatriculare ale autoturismului pe site-ul: ASF – Cedam.

Constatul amiabil crează cadrul juridic prin care se simplifică procedura de constatare a unor evenimente rutiere ce îndeplinesc următoarele condiții: există cel mult 2 vehicule implicate, nu există daune corporale și cele 2 părți se înteleg. Prin urmare, soluționarea problemei se va face la asiguratorul vinovatului, nemaifiind necesară implicarea poliției.

 

Asigurarea "Carte Verde" este o asigurare de răspundere civilă auto valabilă numai în afara teritoriului României. În baza acestei asigurări se acordă despăgubiri pentru sumele pe care asiguratul este obligat să le plătească pentru distrugerea de bunuri sau vătămarea corporală ca urmare a unor accidente de circulație petrecute în străinătate. De asemenea, se acordă despăgubiri și pentru eventualele cheltuieli făcute de asigurat în procesul civil. Cartea Verde este inclusă în asigurarea RCA.

În cazul în care ai pierdut asigurarea RCA și ai polița la noi, stai liniștit, nu-i nicio problemă. O gasești oricând în contul tău. În cazul în care nu iți amintești contul, ne-o poți cere oricând.

Riscurile acoperite de polita RCA sunt următoarele: vătămări corporale sau deces, pagube materiale, pagube ca și consecința a imposibilității de folosire a vehiculului avariat, cheltuielile de judecată a persoanei prejudiciate.

Primele de asigurare RCA se calculează conform unui sistem de tarifare numit bonus-malus, prin care:

♦ asigurații care nu înregistrează daune (nu produc accidente) pe polița RCA încheiată, beneficiază de o reducere a primei de asigurare (bonus)

♦ asigurații care au produs o daună pe polița de asigurare RCA, plătesc o primă de asigurare mai mare pentru următoarea poliță încheiată (malus)

Coeficienții din sistemul Bonus-Malus au fost actualizați prin Norma ASF 20/2017 publicată în Monitorul Oficial pe data de 01.08.2017.

Fiecare persoană este identificată prin C.N.P. (persoana fizică) sau C.I.F./C.U.I. (persoana juridică) iar fiecare vehicul este identificat printr-un număr de identificare (serie de sașiu). Când o persoană deține un vehicul atunci se formează o pereche C.N.P. sau C.U.I. + numar de identificare (serie de sașiu). În baza acestei perechi unice se va înregistra istoricul de către societățile de asigurare în baza de date CEDAM.

Asigurările RCA se pot încheia pe orice perioadă de la 1 luna la 12 luni, multiplu de o lună.

Tu alegi cea mai simplă metodă prin care vrei să te asiguri:

♦ folosind portalul nostru de asigurări on line (meridianbroker.ro)

♦ poți cumpăra online următoarele produse de asigurare

• Asigurare RCA

• Asigurare de călătorie

Dacă nu ai timp să faci o calculație pentru mașina ta, iți trimitem noi tarifele RCA pentru mașina ta. Trimite-ne o poză a certificatului de înmatriculare prin e-mail, la adresa:  asigurari@meridianbroker.ro sau încarcă datele tale și ale mașinii tale in contul tău accesând site-ul nostru www.meridianbroker.ro

Ai trei modalități de a plăti o poliță RCA încheiată prin Meridian Broker Asigurări:

♦ cash, la sediul nostru;

♦ prin OP (în contul Brokerului);

♦ cu cardul, prin sistemul securizat de plată online .